Waarom kies je voor contactlenzen?
Indien je kunt kiezen uit contactlenzen of een bril blijkt dat er een aantal redenen genoemd kunnen worden om voor contactlenzen te kiezen. Het zonder hulpmiddel door het leven gaan is één van de meest belangrijke. Een bril kan daarnaast gemakkelijk beslaan en (kan) op neus en oren drukken. Ook bij het sporten is een bril erg ongemakkelijk. Het uiterlijk speelt bij de meeste mensen een belangrijke rol: met contactlenzen houd je te alle tijden jouw eigen gezicht.
Kunnen contactlenzen een leesbril vervangen?
Tegenwoordig is dat inderdaad mogelijk. Mensen die naast hun vertesterkte een leesbril nodig hebben kunnen de aanschaf van bifocale contactlenzen overwegen. Deze contactlenzen hebben een verte- en een leesgedeelte, ongeveer zoals bij een bifocale of multifocale bril. Vooral met vormstabiele contactlenzen zijn hiervoor diverse goede opties, maar ook in de zachte uitvoering zijn er mogelijkheden. Een andere zeer succesvolle manier om de leesbril te vervangen is het aanpassen van een vertelens op het ene oog en een leeslens op het andere oog.
Voor wie zijn contactlenzen geschikt?
Contactlenzen zijn in principe geschikt voor iedereen die een oogcorrectie nodig heeft en op verantwoorde manier met contactlenzen om kan gaan. Zelfs voor mensen die in het verleden geen contactlenzen konden dragen zijn er tegenwoordig nieuwe mogelijkheden. Er zijn nieuwe contactlenzenmaterialen en verzorgingsproducten ontwikkeld die goede oplossingen bieden voor bijvoorbeeld bijzondere sterktes en droge ogen.
Wanneer kun je beginnen met het dragen van contactlenzen?
Er is geen minimumleeftijd voor het dragen van contactlenzen, sommige baby's dragen om medische redenen bijvoorbeeld ook contactlenzen. Echter, het kritieke punt zit hem in de verzorging van contactlenzen, hetgeen bij kleine kinderen een beperking kan zijn. Bij oudere kinderen hoeft dat echter niet zo te zijn en die zullen zich juist vaker vrijer voelen en actiever gedragen dan met een bril. Net als brillenglazen zal men de contactlenzen regelmatig moeten laten controleren, omdat de sterkte immers pas op latere leeftijd stabiliseert. Er zijn ook onderzoeken die aangeven dat de oogsterkte geremd wordt met vormstabiele contactlenzen. Soms is dit inderdaad het geval, maar dit kan niet worden gegarandeerd.
Kan een laserbehandeling contactlenzen vervangen?
Ja, dat kan. Maar een laserbehandeling brengt risico's met zich mee, meer dan het dragen van contactlenzen. Wie geen risico wil lopen, kiest liever voor contactlenzen. Ook is een laserbehandeling lang niet bij alle ogen mogelijk. Een laserbehandeling is een echte operatie, kan pijnlijk zijn en tot droge ogen leiden. De kwaliteit van het zien is vaak - vooral in het donker - minder goed dan daarvoor met bril of met contactlenzen. Bovendien is geen ander correctiemiddel zo nauwkeurig in staat een goede gezichtsscherpte te geven als contactlenzen. Een van de grote voordelen van contactlenzen is dat de sterkte op elk gewenst moment aangepast kan worden aan de huidige situatie. De ingreep bij een laserbehandeling is definitief. Wanneer het resultaat niet bevalt, kan de ingreep niet meer teruggedraaid worden. Bij sterkte wijzigingen na een laser behandeling zal een herbehandeling moeten plaatsvinden.
Welke soorten contactlenzen zijn er?
Er zijn harde en zachte contactlenzen. Harde, meestal vormstabiele contactlenzen genoemd, zijn zuurstofdoorlatende dunne gebogen schijfjes met een diameter van circa 9 tot 10 mm die zo nauwkeurig mogelijk de vorm van het oog volgen. Zachte contactlenzen zijn groter en nemen vocht op en zijn daardoor erg soepel. Verder bestaan er nog gekleurde contactlenzen, torische contactlenzen (om astigmatisme te corrigeren - een bijzondere oogsterkte), bifocale contactlenzen (voor mensen die normaal een leesbril moeten dragen) en zelfs nachtlenzen die je alleen 's nachts hoeft te dragen terwijl je overdag zonder contactlenzen of bril scherp ziet (zie verderop voor meer uitleg).