Combineer uw bezoek
met een toeristisch
uitstapje

We leveren onze producten door het hele land en krijgen regelmatig de vraag of wij ook een vestiging hebben of gaan openen in andere delen van Nederland. Als antwoord hierop geven wij aan dat wij onze winkel hebben staan in het prachtige Friesland. U bent van harte welkom om hier langs te komen en dit bijvoorbeeld te combineren met één of meerdere uitjes of te genieten van de prachtige natuur en omgeving van Surhuisterveen en daarmee Friesland.

Wilt u uw bezoek combineren met een langer verblijf?
Kijk dan op deze pagina voor een aantal verblijfmogelijkheden.


Natuurgebieden

DE ÂLDE FEANEN

afstand: ± 25 km. | route
In het hart van Friesland, in de driehoek tussen Heerenveen, Drachten en Leeuwarden, ligt het bijna 4.000 ha grote laagveenmoeras De Âlde Feanen. Het is een zeer afwisselend landschap bestaande uit meren, veenplassen, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen.

BAKKEVEEN

afstand: ± 18 km. | route
Bakkeveen ligt te midden van een bosrijk gebied met heide- en zandvlakten dat is gelegen op de grens met Groningen en Drenthe. Er wordt wel gezegd dat Bakkeveen het enige brinkdorp in Friesland is, hoewel het niet duidelijk is of deze brink dezelfde oorsprong heeft als die van dorpen in Drenthe.

BEETSTER­ZWAAG

afstand: ± 20 km. | route
Beetsterzwaag is een karaktervol dorp aan de rand van de Friese Wouden. De drie en een halve eeuw oude Hoofdstraat met vele historische panden is de stille getuige van de adel die het dorp bewoonde in de 18de en 19de eeuw. De bij landgoederen behorende tuinen waren ooit het genot van enkelen. Nu staan ze open voor iedereen.

DE DEELEN

afstand: ± 30 km. | route
Open water en ruimte. Dat is wat bezoekers treffen in De Deelen (in de buurt van Tijnje). Het is een groot laagveengebied in het zogenaamde Lage Midden van Friesland. Omstreeks 1920 begonnen hier de eerste veenarbeiders met de veenwinning voor de productie van turf. Door het afgraven van het laagveen ontstond een doolhof van petgaten en legakkers.

DRENTS-FRIESE WOLD

afstand: ± 45 km. | route
Het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van ons land ligt op de grens van Friesland en Drenthe. Een bosgebied vol variatie, met moeras en stuifzand, met vennetjes en heide, met bolle akkers en bloeiende beekdalen.

FOCHTE­LOËR­VEEN

afstand: ± 35 km. | route
Het Fochteloërveen (soms: Fochtelooërveen) is een 2500 ha groot natuurgebied op de grens van de Nederlandse provincies Friesland en Drenthe, bij het dorp Veenhuizen. Het geldt als een van weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland.

DE HOUTWIEL

afstand: ± 30 km. | route
De Houtwiel, onder Broeksterwâld, was lange tijd een leeg en moeilijk toegankelijk moeras. Het land op de overgang van zandgronden en zeeklei aan de waddenkust was het domein van vissers, jagers en boeren. In de loop van de tijd zijn de meeste van deze moerasgebieden in Friesland ontgonnen, vooral voor de landbouw.

JILT DIJKSHEIDE

afstand: ± 6 km. | route
De Jilt Dijksheide, genoemd naar de laatste eigenaar-vervener, is het enige overgebleven heidegebied in het Westerkwartier (provincie Groningen).

LAUWERSMEER

afstand: ± 30 km. | route
Vroeger had de zee er vrij spel en was er een open verbinding met de Waddenzee. Uit angst voor overstromingen werd in 1969 een dam gebouwd. Dat was voor veel natuurgenieters wel even schrikken! Gelukkig werd al snel zichtbaar dat er een prachtig nieuw landschap ontstond.

DE LEIJEN

afstand: ± 12 km. | route
De Leijen (officieel, Fries: De Leien) is een meer in de provincie Fryslân, gelegen tussen Eastermar (Oostermeer) en De Pein (Opeinde). Het is ontstaan door veenafgraving en daarom op veel plaatsen ondiep. Door het meer loopt een vaargeul van Opeinde naar Oostermeer en naar Rottevalle (De Rottefalle).

Musea en andere toeristische tips

Museum­boerderij
'Ot en Sien'

surhuisterveen | afstand: < 1 km. | route
Museumboerderij Ot en Sien is een prachtige locatie voor uw uitstapje met familie en vrienden. U kunt genieten van het museum, de oudhollandse spelen, koffie met iets lekkers, heerlijke koude en warme buffetten en huifkartochten.

Nôtmûne Koartwâld

Surhuisterveen | afstand: ± 1,5 km. | route
Nôtmûne Koartwâld is een achtkante stellingmolen die gebouwd is in 1864. De naam Nôtmûne Koartwâld staat voor Korenmolen Kortwoude. De molen werd gebruikt als roggemolen, en wordt nu nog steeds gebruikt om tarwe te malen.

De molen is elke zaterdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur geopend en wordt bediend door vrijwilligers. Op de begane grond is een klein winkeltje waar u verschillende meelsoorten kunt kopen.

't Blôde Fuottenpaad Opende
(Blotevoetenpad)

Opende | afstand: ± 5 km. | route
In Opende in het Westerkwartier ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad Opende. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder! Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. Durf jij ook?

Openlucht­museum | Themapark 'De Spitkeet'

harkema | afstand: ± 6 km. | route
Het openluchtmuseum en themapark 'De Spitkeet' laat op een ruim 4 ha. groot terrein zien hoe zwaar het leven was in de periode 1850-1950 op de Friese en Groningse heide. Het themaark laat verschillende soorten woningen en toont de omstandigheden waarin de mensen destijds leefden en werkten.

Museumplein Grootegast

grootegast | afstand: ± 10 km. | route
Op dit moment (2018) wordt er hard gewerkt om in Grootegast meerdere musea onder één dak te vestigen. Aan de Legolaan is al het LEGiO-museum gevestigd, maar in de loop van dit jaar gaat de deur ook open van het Victory-museum en van de Museumdrukkerij.

Botanische Tuin 'De Kruidhof'

buitenpost | afstand: ± 12 km. | route
(Geopend van april t/m september)
Basis van de collectie van De Kruidhof is de grote Geneeskrachtige Kruidentuin. Aromatische kruiden zijn vooral te vinden in de Keukenkruidentuin. Hier treft u onder andere peterselie en selderij, maar ook vele soorten pepermunt, mierikswortel, kardoen en salie aan. Prachtig in het voorjaar met de bloesems en in het najaar met het rijpe fruit is de Fruithof. Hier groeien veel oude appel- en perenrassen, maar ook ‘vergeten’ fruitsoorten.

Speelgoed­museum 'Kinderwereld'

roden | afstand: ± 25 km. | route
In speelgoedmuseum Kinderwereld is veel te zien voor kinderen en volwassenen. Van antiek speelgoed als antieke poppen, treinen, auto's, LEGO tot aan oude speelautomaten. Naast de mogelijk om speelgoed te bekijken zijn er ook veel mogelijkheden om echt te spelen.

Landgoed Nienoord

leek | afstand: ± 25 km. | route
Landgoed Nienoord wordt met recht een uniek stukje Nederland genoemd. Oude bossen, landerijen en de prachtige flora en fauna.

Op Landgoed Nienoord zijn meerdere toeristische attracties gevestigd, geschikt voor de leukste dagjes uit, leuke groepsactiviteiten, maar ook op zakelijk gebied.

AquaZoo Friesland

leeuwarden | afstand: ± 30 km. | route
AquaZoo Friesland vind je aan de prachtige Friese wateren. Geniet van het Zeeleeuwen Spetter Spektakel, feest mee tijdens het Pinguïn Haringhapfestijn en stap samen met een dierverzorger op een trekschuit tijdens de Zeehondensafari! Unieke momenten die je niet snel zult vergeten!

Attractiepark 'Duinen Zathe'

appelscha | afstand: ± 35 km. | route
Attractiepark Duinen Zathe staat voor een dag vol plezier, vermaak en vertier! Het is een stoer en overzichtelijk park voor een compleet en betaalbaar dagje uit voor het hele gezin. Van de ‘indoor Apenkooi’ en de ‘Flying Heli’ voor de allerkleinsten tot de ‘Super Nova’ en de ‘Hara Kiri’ voor de swingende jeugd.

In 2019 is Attractiepark Duinen Zathe door de leden van de ANWB verkozen tot het 'Leukste uitje van Friesland'.

 
Logo Werkman brillen en contactlenzen

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag: 09.30 - 17.30 uur
zaterdag: 09.30 - 17.00 uur

zondag en maandag gesloten

Copyright © 2016 -
Werkman Optics B.V.