opc_loader

Menu

Informatie


Als uit een oogmeting blijkt dat uw ogen wel wat hulp kunnen gebruiken, kunt u kiezen tussen een bril een contactlenzen. Beide hebben voor- en nadelen en soms is een combinatie van de twee de beste oplossing. We helpen u uiteraard graag bij het maken van een keuze, en op deze pagina vindt u alvast wat informatie over de mogelijkheden, beperkingen en gang van zaken.


Worden het contactlenzen?

Contactlenzen bieden u over het algemeen meer bewegingsvrijheid dan een bril; ze zitten u niet in de weg tijdens het sporten, u kunt makkelijk een helm opzetten en ze zullen niet uitvallen als u gaat hardlopen of op een andere manier actief aan het bewegen bent. Bovendien zijn ze zo goed als onzichtbaar. Waar een bril vaak bij uw gezicht en/of kledingstijl moet passen, zijn de contactlenzen voor een buitenstaander niet te zien. Contactlenzen hebben ook voordelen voor uw zicht, zo bedekken ze (in tegenstelling tot een bril) uw complete gezichtsveld en veroorzaken ze geen vertekend beeld. Ook het probleem van beslagen brillenglazen behoort tot het verleden. En schijnt de zon? Dan heeft u geen zonnebril op sterkte nodig en kunt u iedere standaard zonnebril gewoon over uw lenzen heen dragen.

U moet er wel rekening mee houden dat u met contactlenzen vaker een bezoekje aan de opticien brengt dan met een bril. Waar een bril vaak wel 3 jaar mee kan gaan, raden wij u met contactlenzen aan om twee keer per jaar langs te komen voor een controle. Ook is het belangrijk dat u de lenzen goed schoon houdt. Dit vereist een zekere verantwoordelijkheid en routine. Lenzen die niet goed schoon zijn kunnen droge en geïrriteerde ogen en andere complicaties veroorzaken. De lenzen moeten ook goed op uw persoonlijke wensen aansluiten, daarom is het in het begin vaak even zoeken naar het juiste type. Bij Werkman Brillen & Contactlenzen kunt u gelukkig makkelijk een proeflens meekrijgen, waardoor er voor u geen extra kosten verbonden zijn aan het wisselen van lens. De totaalprijs van een lenssysteem kan ook hoger uitvallen dan een bril. Waar de bril een éénmalige kostenpost is, zit u met lenzen vast aan periodieke kosten voor de lenzen en de vloeistoffen.


De voor- en nadelen van het dragen van lenzen


Voordelen

- Onzichtbaar en volledige bewegingsvrijheid
- Geen vertekend beeld
- Een groter gezichtsveld
- Geen beslagen glazen
Nadelen

- Regelmatig voor controle
- Een grotere eigen verantwoordelijkheid
- Soms even zoeken naar de juiste lens
- Dagelijks handelingen uitvoeren


lenzen_header


Er zijn verschillende lenssystemen op de markt, welke voor u het beste is hangt af van verschillende factoren.


Vormstabiele lenzen

Harde of vormstabiele zuurstof doorlatende lenzen worden aangepast aan de hand van de bolling van uw oog. Deze lens beweegt over uw traanfilm tijdens het knipperen. Doordat de onregelmatigheden van uw hoornvlies worden opgevuld door uw traanfilm zijn vormstabiele lenzen voor sommige ogen een goede optie. Het nadeel is dat u deze lens voelt op het oog voelt. De gewenning aan deze lens enkele weken duren. Er zijn veel verschillende opties qua materialen en passing, er zijn sferische, torische, multifocale en speciale (medische) lenzen te verkrijgen. Vormstabiel lenzen kunnen tot twee jaar meegaan.


Daglenzen

Daglenzen kunnen één dag gedragen worden en kunt u niet bewaren. Het voordeel is dat deze lenzen geen onderhoud vergen en er is geen lenzenvloeistof bij nodig. Dit maakt daglenzen een zeer veilige manier van lenzen dragen. Daglenzen zijn een goede optie als u dagelijks lenzen draagt, maar zijn ook ideaal voor degene die zo nu en dan lenzen draagt, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op vakantie. Ook kunnen daglenzen naast maandlenzen gedragen worden als u bijvoorbeeld op vakantie gaat. Het sterktebereik is kleiner en de prijs is hoger ten opzichte van maandlenzen.


Maandlenzen

Een groot deel van de Nederlandse bevolking draagt maandlenzen. Deze lens zet u s ’ochtends in en bewaart u s ’nachts in de lenzenvloeistof. Deze lenzen kunt u maximaal een maand lang gebruiken en dienen daarna vervangen te worden. Maandlenzen bieden een zeer groot leverbereik, dus voor vrijwel iedere sterkte en ieder oog is er een geschikte maandlens leverbaar. Voor bijna ieder oog is er een geschikte maandlens te vinden.

Maandlenzen vergen wel onderhoud, na een dag dragen moeten ze gepoetst worden en dienen ze bewaard te worden in een lenshouden met schone lensvloeistof.


Sferisch, torisch of multifocaal

Sferische lenzen hebben één sterkte de sterkte wordt aangegeven met: (S); bijvoorbeeld S-2.00 of S+3.00. Wanneer u een lage cilinderafwijking heeft voldoet in de meeste gevallen een sferische lens.

Torische lenzen zijn lenzen met een cilinder. Een cilinder word aangegeven met: C. Deze lenzen hebben in een bepaalde richting een andere sterkte als in de andere richting; bij een lens van S-2.00 cilinder: C-0.75 is de sterkte van de lens in de ene richting -2.00 en in de andere richting -2.75. Deze richting wordt aangegeven door de assenstand; AS. Torische lenzen hebben een speciale vorm zodat deze lens recht op het oog zit en stabiel blijft zitten. Deze vorm wisselt per lensfabrikant, hierdoor is het van belang de juiste lens aan te laten meten.

Multifocale lenzen

Tussen het 40e en 50e levensjaar word het accommodatievermogen van het oog minder. Dit betekent dat het moeilijker wordt voor uw ogen om afwijkingen in het zicht te corrigeren. U merkt dit vooral doordat u sneller vermoeide ogen krijgt en kleine letters steeds moeilijker te lezen zijn. Vaak kunt u het leesmateriaal nog wel scherp zien als u het verder weg houdt, maar het lezen van kleine letters kan dan een hele uitdaging zijn. Gelukkig zijn er multifocale lenzen. Dit zijn lenzen met een leestukje in de lens. Er is een zeer groot scala aan multifocale lenzen leverbaar met verschillende kijksystemen, Afhankelijk van uw kijkwensen kunnen we samen met u kijken naar de beste kijkoplossing. Sinds kort zijn er ook multifocale lenzen met cilinder leverbaar.


Bent u al overtuigd? Of wilt u graag vrijblijvend meer informatie? Neem contact met ons op voor een gratis oogmeting en advies!